A Tisza-tó hazánk egyik legjelentősebb ökoturisztikai bástyájaként és második legnagyobb tava, mely igazán gazdag természeti értékekben, melyek felfedezését számtalan vízi- és szárazföldi, hajós-, kerékpáros-, és gyalogos túraútvonal segíti. A Tisza-tó turisztikai kínálatát ökotúrák, speciális madármegfigyelő túrák, vízi sportolási lehetőségek, színes rendezvények, valamint további számos látnivaló egészíti ki egész évben. A Tisza-tó egyben az ország kiemelkedő jelentőségű horgászvize, igazi horgászparadicsom - jól felszerelt kikötők, különböző igényeknek megfelelő bérelhető csónakok, képzett túravezetők várják a vendégeket.

A Tisza-tó szinte minden korosztálynak kiváló választás egy-két napos rövid kiruccanásra vagy akár két hetes nyári vakációra egyaránt, ám különösen nagy élmény kisgyerekes családok számára. A kalandra csábító környezet, a tavon megbújó szigetek, csatornák, tanösvények és az épített környezet különleges élménnyé teszik a jól megérdemelt kikapcsolódást gyereknek, szülőnek, baráti társaságoknak egyaránt. A tó körüli települések mindegyikén találni olyan látnivalót, bemutatóhelyet, ahol tartalmasan tölthetjük szabadidőnket. A környezet iránt érdeklődők betekintést nyerhetnek a Tisza és a Tisza-tó élővilágába a Tisza-tavi Ökocentrumban, háziállatokkal ismerkedhetnek, lovagolhatnak a sarudi MiniZOO-ban, vadregényes csónaktúra során pedig természetes élőhelyeiken csodálhatják a tó híres vízimadarait.

Az aktív kikapcsolódást kedvelők nem hagyhatják ki a Kalandszigetet, kenutúrára indulhatnak, és természetesen be kell iktatniuk egy kiadós biciklizést is a tó körül. A tekerés ráadásul kevésbé teherbíró és/vagy kezdő ifjoncok számára is kiváló lehetőség, ugyanis szintemelkedés gyakorlatilag nincs a gát tetején futó kerékpárúton.

Ne feledjük, hogy a Tisza-tó a vízisportok fellegvára is egyben.Számtalan kenu-, kajak-, és csónaktúra útvonal áll rendelkezésre, sőt ezekről nyugodtan le is térhetünk, és a szabadon fedezhetjük fel az izgalmas csatornák világát. A túra közben nyugodtan szemlélhetjük a partvonal madárvilágát, ha kedvünk támad ki is köthetünk kicsit megpihenni, piknikezni. Akik nem szeretnének folyamatosan evezni, vagy gyorsabb tempóra vágynak, motoros csónakkal is szelhetik a habokat, ugyanis a Tisza-tavon erre is van lehetőség. Hazánk többi tavával ellentétben itt ugyanis lehetőség nyílik a belsőégésű motorral felszerelt járművek használatára is. Természetesen a környezettudatos turisták számára egyre több elektromos motorral felszerelt csónak, hajó érhető el. Az extrém kalandokat kereső vendégek is kiélhetik szenvedélyüket a tónal, ugyanis többek közt vízibanán, vízibob, vízisí és jet-ski kölcsönzésre is lehetőség nyíik a tóparti településeken.

Nem utolsó szempont, hogy azon gyerekek számára, akik a vízzel szorosabb barátságot szeretnének kötni, több tematikus tábor áll rendelkezésre, melyek között vitorlás- és horgásztábor is elérhető. A gyermekek mellett a Tisza-tó tárt karokkal várja a több évtizedes tapasztalattal rendelkező horgászokat is. Számtalan remek horgászhely áll rendelkezésre, partról, csónakból egyaránt sikerrel járhatunk. A horgászokat jól felszerelt horgászboltok, csónakkölcsönzők, kikötők és vízközeli szálláshelyek, kempingek szolgálják ki. Az említett számos gyerekbarát programlehetőség mellett nem szabad megfeledkezni a Tisza-tó nyújtotta egyik legalapvetőbb vonzerőről a fürdésről sem. A tó körül található strandok nagy része ma már családok számára is vonzó, kisgyerekes szülők is bátran felfedezhetik!

Végül, de nem utolsó sorban jó tudni, hogy ma már a Tisza-tó környékén is érdemes nyitott szemmel járniuk a gasztronómia szerelmeseinek. A vízparti településeken egyre több olyan vendéglátóhelyet lehet felfedezni, ahol a helyi hagyományok szerint készített fogások kerülnek asztalra, a tó partján nyaralva pedig vétek lenne kihagyni a halból készült finomságokat.