biciklutRégóta várt fejlesztés valósul meg a Tisza-tónál a kerékpárút hiányzó szakaszának kiépítésével. Letették a Tisza-tavi kerékpáros körgyűrű befejező szakaszának alapkövét a Fűzfa Pihenőpark szomszédságában.

A hiányzó hat és fél kilométeres külterületi szakaszon három híd épül: az Eger-patak és a Szomorka-patak fölött, valamint az öblítőcsatornán, utóbbi felnyitható lesz. A Tisza-hídon egy acél tartószerkezeten vezet majd át a bicikliút. A kivitelezést tavaly ősszel nettó 3,135 milliárd forintért a Hódút Kft. nyerte el. Az egész szakaszra 4,2 milliárd forint költségvetési forrást szánnak.

Az ünnepségen Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos elmondta, ahhoz, hogy az ország a legélhetőbbek közé kerüljön, jó keresetek, munkahelyek, család, életmód és szabadidő-eltöltés szükséges. Felelevenítette, két éve megígérte, pont kerül a Tisza-tavi kerékpárút befejezésének végére, bár azt hitte, könnyebb munka lesz. A 65 kilométeres körből 8 kilométer hiányzik csupán.

Révész Máriusz kifejtette, Magyarországon csak Kiskörén számlálták a bicikliseket, ott is kézzel, de minden megyében lesz automata számlálóegység. Kiskörén 2016-ban 20 ezer, 2017-ben 31 ezer kerékpárost regisztráltak, ez szerinte köszönhető annak is, hogy az autósok már nem tudnak körbemenni a gáton. Szerinte az új szakasz elkészülte után százezerre fog nőni a biciklisek száma.

Bényi Szabolcs Tamás, a Heves Megyei Közgyűlés alelnöke kiemelte, az egészségért az emberek saját maguk tehetik a legtöbbet a táplálkozással és a mozgással. Hangsúlyozta, a biciklizés egészségmegőrző szerepe igen nagy, s bízik abban, a Tisza-tó országos bringás célállomás lesz.

Kovács Sándor, a tiszafüredi térség országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta, évek óta várták a beruházást, amelyhez négy éve már majdnem hozzáfogtak, de végül meghiúsult. Azóta évről évre több pénzt kellett hozzá intézni, ám sikerült. Mint mondta, akik használják, tudják, mennyire veszélyes biciklizni a 33-as főúton. Ha ez elkészül, sokan fognak rajta tekerni, hiszen főleg a tó északi része a forgalmas. Az út építése jövő év végén fejeződik be, de arra invitálta Révész Máriuszt és a környékbeli polgármestereket, hogy az időjárástól függetlenül tekerjék körbe a tavat.

Pántya József, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója arról tájékoztatta a közönséget, hogy idén terep-előkészítő munka, valamint a hidak alépítményeinek kivitelezése zajlik majd, a munkák többségét jövőre végzik.

https://www.heol.hu/kozelet/helyi-kozelet/bezarul-a-bringas-korgyuru-a-tisza-tonal-1216450/