sarud montazsv1

Sarud, a Tisza-tó békés kis települése üde színfolt azok számára is, akik nem csupán vizes élményekért keresik fel a Tisza-tó környékét. Az 1.200 fős község számos rejtett kincset tartogat látogatói számára, akik a tóparti kalandokkal egybekötve tartalmas kikapcsolódási lehetőséget találhatnak Sarudon. A hagyományos, népi építészet iránt érdeklődők számára Sarud igazi paradicsomnak számít, ugyanis megannyi, a térségre jellemző vonásokat hordozó porta ékesíti a község utcáit napjainkban is.

sarud nepi lakohazA településen egy kis időutazásban lehet részünk, több tucat ház őrzi a falu száz évvel ezelőtti képét. A népi jellegű lakóházak magántulajdonban vannak, így jellemzően csak kívülről gyönyörködhetünk bennük. Azok számára, akiket az épületek berendezése is vonz, elsősorban a sarudi Tájház felkeresését érdemes a programba iktatni, de napjainkban már egyre több hagyományos sarudi ház nyílik meg a turisták előtt szálláshelyként is.

sarid szt vendelv2

A szakrális emlékek sorát gyarapítja az 1795 és 1801 között épült sarudi Szentháromság katolikus templom, de több kegyszobrot is megcsodálhatunk a településen. A Szentháromság szobor a lakosság által 1812-ben állítatott klasszicista emlékmű. A Kossuth utca 5. előtt álló Nepomuki Szent János szobrot az 1819. évi canonica visitatio szerint a község emeltette 1790-ben. Említést érdemel továbbá Szent Vendel Szobra, a festett népi barokk szobor a Petőfi és Szabadság utca sarkán áll.

 

aquaglideSarudon természetesen az épített kulturális örökség mellett kiemelkedő vonzerővel bír a folyamatosan fejlődő vízpart is, ahol számtalan szolgáltatás várja a Tisza-tó szerelmeseit. 2017 óta színesíti a kínálatot a sarudi strandon megnyílt – több mint 2400 négyzetméter alapterületű - Aquaglide vízi-játszótér. Azok számára, akik hosszabb időt töltenek Sarudon, kiváló lehetőség kínálkozik egy kis csónakázásra, vízitúrára, vitorlázásra is. Mindezek mellett rendelkezésre áll még többek közt sárkányhajó, vízisí, wakeboard is, látható, hogy Sarud igazi Élményfalu!

minizooKisgyermekeknek különösen, de az állatvilág iránt érdeklődő idősebb korosztály számára is nagy élményt jelent a Tisza-tavi MiniZOO, mely szintén Sarud kínálatát színesíti. A gyerekek kipróbálhatják magukat a jó gazda szerepében, etethetik és gondozhatják az állatokat. Emellett szakvezetéssel megismerhetik a különböző állatfajokat és történetüket, természetesen a simogatás mindeközben szerves része a kalandnak.

 

Fotók:

Németh Csaba - Fotós szemmel

Élményfalu, a Tisza-tó Kalandközpontja

Bővebb információk Sarud látnvalóiról:

https://tisza-to.com/latnivalok/latnivalok-a-tisza-tonal/137-sarud-l%C3%A1tnival%C3%B3i