20181006 140121

A hazai vízpartok ma már nem kizárólag nyári kikapcsolódással egyenlőek, ugyanis egyre több programlehetőség várja a vendégeket ősszel is. Nem kivétel ez alól a Tisza-tó sem, ahol ősszel szó szerint színes oldalát mutatja a természet, különösen, ha október végén, november elején indulunk útnak.

 

Teljesen új élményt nyújt a növényvilág őszi színeivel a vízről tekintve, illetve szárazföldi túrán egyaránt. A téli vízszint beálltáig számos szervezett hajós túra közül válogathatunk, de önállóan is elindulhatunk bérelhető csónakokkal, melyeket jutányos áron lehet igénybe venni a tó körüli kikötőkben. Az ősz egyben a madárvonulás ideje is, melyet egyedül, családi, baráti körben, de szervezett túra keretében is megcsodálhatunk.

oszi bicikliA Tisza-tó, mint tudjuk a kerékpárosok paradicsoma is egyben, és az időjárásnak megfelelő öltözetben akár október végén is bicajra pattanhatunk. Kényelmes, délelőtti indulás esetén, beiktatva néhány rövid megállót és ebédet, kellemes tempóban, még sötétedés előtt megkerülhető kedvenc tavunk. Ezt természetesen akkor tudjuk versenytempó nélkül abszolválni, ha a 33-as út hídját is igénybe vesszük, és a Poroszló – Tiszafüred – Kisköre – Poroszló viszonylaton tekerünk.

20181006 151213A tónál ősszel is kiváló programot kínál Poroszlón a Tisza-tavi Ökocentrum, mely szintén más arcát mutatja október végén, mint áprilisban vagy éppen júliusban. A komplexum október 24-től április elejéig téli üzemi rend szerint működik, melynek keretében a szabadidőpark folyamatosan látogatható, azonban egyes állatfajták "téli álomra" vonulnak. Természetesen az Ökocentrum bizonyos elemei késő ősztől nem érhetőek el, cserébe a főépület - benne Európa legnagyobb édesvízű akváriumrendszere - a téli időszakban is teljes gőzzel üzemel, a belépőjegy árak pedig ebben az időszakban alacsonyabbak.

20181006 083618A Tisza-tó mindamellett, hogy az őszi hónapokban is tartogat bőven vonzerőt, természetesen csendesebb, még több nyugalmat áraszt, mint a nyári főszezonban. Ha mindezt hagyományos, falusi környezetben élné át a vendég, akkor ideális választás lehet Sarud, az Élményfalu. A településen autentikus, a helyi építészeti stílusnak megfelelő, de felszereltségben, kényelemben napjaink elvárásait teljesítő vendégházakban pihenhetjük ki az őszi túrák kellemes fáradalmait.

20181007 144551Egy tartalmas Tisza-tavi hétvégéből természetesen nem maradhatnak ki a helyi ízek sem, melyekből nagy választékot találunk elsősorban Poroszló vendéglátóhelyein (Aranyosi dombi Udvarház, Kormorán Étterem, Fehér Amúr Halászcsárda, Ladik Halászcsárda) vagy éppen az abádszalóki Lilaakác Kisvendéglőben.

 

Ne feledjük tehát, a Tisza-tó ősszel is tárt karokkal várja vendégeit!