Örvényi Pákász TanösvényPákász Tanösvény, mely a 2011-es, az év ökoturisztikai tanösvényének választott, Tiszafüred-Örvényi Tiszavirág ártéri sétaúthoz kapcsolódik. A Tisza-tó egyik szigetén, sétánk során, az ártéri erdők egyedülálló csodáit ismerhetjük meg, valamint egy már-már elfeledett ősi mesterséget, a pákászok életét.

Ezen az ösvényen megtudhatjuk, kik voltak a pákászok, s vajon miért nevezték őket a lápok mindentudóinak, honnan ered a pákász kifejezés, hogyan lehet háló nélkül halat fogni...

A Tisza-tó természeti gyöngyszemének, a Göbének, a vízi világában kalandozva néha vízen, néha szárazon kanyargó, mintegy egy kilométer hosszú tanösvény 12 állomásán az "Örvényi pákász" segítségével ismerhetjük meg a pákász élet rejtelmeit.

Örvényi Pákász Tanösvény2Minden állomás újabb ismeretekkel szolgál a természettel harmonikusan együtt élő névadó mesterségéről, illetve a mocsarak, árvíz járta területek és nagy kiterjedésű nádasok lakóiról, a pákászokról. A Tisza vízi-világának megismerését az állomásokon elhelyezett ismertető táblák segítik, amelyek az egykori pákász élet mindennapi életünkhöz kapcsolódó üzeneteire is felhívják a figyelmet. A tanösvény számos izgalmas kalandot tartogat látogatóinak. Az ártéri erdő labirintusában barangolók a természet adta élmények sokaságából csemegézhetnek, mint a lápon járás, nádsíp készítés, sárgolyóval célba dobálás, csontcsikó.
Igazi felüdülést jelent a nyugalom szigetén elidőzni a kialakított "pákász tanyán", távol a város zajától, ahol valóban a természet részévé válhatunk, megkoronázva ezzel a tanösvényen tett kirándulást.
A nyitás napján Kiss Ferenc túravezető mutatta be nekünk ezt a csodás világot. Saját tapasztalatból, túlzások nélkül mondhatom, igazi gyermekkori álmok újraélésében, valódi kalandokban, és olyan fantasztikus természeti látványokban volt részünk, mely csak keveseknek adatik meg.  Örvényi Pákász Tanösvény3

Meghökkentő volt, mikor elértük a csizmatartókat, ahol cipőinket -hitetlenkedve- gumicsizmára cseréltük, de jó döntés volt, hisz így a vízzel borított lápos részeket is becsatangoltuk. Utunkba számos madárodú, fapalló, kidőlt fa került, melyet kikerül a csapás, még akkor is, ha a vízre hidat kellett építeni.  

A Pákász Tanösvény az Örvényi Szabics Kikötőből indulva, az év minden napján várja Vendégeit.

Bővebb információ: http://www.szabicskikoto.hu/tisza-to-tanosveny/