Sarud – a Tisza tó új (emberi léptékű) vitorlás központjaSarud fő vonzereje a Tisza-tó és a Kis-Tisza, amely a település déli határát érinti. A természet és a víz adta lehetőségek mellett azonban Sarud számos épített értékkel is bír, melyeket mindenképpen érdemes felfedezni rövidebb és hosszabb tartózkodás idején egyaránt.

sarud tajhazA sarudi tájház épületet ma látható formájában 1901-ben építették. Ez volt a mindenkori harangozó és családja háza. A régebben itt álló épületben lakott Czimmermann József harangozó, felesége Huber Klára, és három gyerekük.

minizoo.2Láttál-e már kívül-belül fekete baromfit, színpompás dísztyúkot, játékos dolmányos varjút, hatalmas szalagos ölyvöt? Ha még nem, akkor Sarudon, a Tisza-tavi miniZoo-ban a helyed. Folyamatosan bővül az állatok birodalma, melyet Gyöngy András hozott létre, és a neve ellenére egy meglehetősen nagy állatsimogató.

ohalaszi kokerest turistautakA Tisza-tó rejtélyes, elárasztott faluját felkeresni valódi élmény. Az út az Óhalászi-Holt Tiszán át vezet, mely a tó egyik legszebb területe hatalmas, gyönyörűen virágzó tündérrózsa mezőkön át. Erre a részre motoros járművekkel nem lehet behajtani. Utunkat hatalmas, öreg fák vízbe hajló lombjai között megtéve érkezünk a sziget kilátó tornyához.

tiszataviokocentrum 4Európa legnagyobb édesvizű akváriumrendszere a Tisza csodálatos élővilágát tárja elénk. Falai közt olyan élményben lehet részünk, mintha a víz mélyén sétálnánk. Az 1 millió liter össztérfogatú akváriumrendszer egy önálló ökoszisztémát rejt, amelybe a víz alatti alagút falán át pillanthatunk be, miközben a fejünk felett átúszó halak látványában gyönyörködünk.

A tiszafüredi Kiss Pál Múzeum a vidéki Magyarország egyik legrégibb gyűjteménye, mivel az intézmény jogelődjének tekintett Tiszafüred-vidéki Régészeti Egyletet 1877-ben alapították tiszafüredi lokálpatrióták.

Tiszafüreden a fazekasháznak nevezett, muzeális intézmény a település halmazos jellegű, hagyományos, zeg-zugos utcahálózatú részén található. Ez a településrész a város legrégebbi területe. Itt a mai utcahálózat a XVIII. század második felének, illetve a XIX. század elejének szerkezeti elemeit őrzi.

Tiszafüred a Közép-Tiszavidék egyik legjelentősebb, több évszázados múltra visszatekintő fazekas központja. Országos hírnevét a 19. században virág- és madárdíszes edényeivel alapozta meg. 1998-ban nyitottam saját műhelyem, amelyben az önálló alkotómunka lehetőségét is megteremtettem. 

Népi Iparművészeti, az archaikus népi kultúra motívumvilágát magukon hordozó, a mai kor igényeit kielégítő használati tárgyak készülnek az Alkotóház műhelyében. Alapanyagként főleg növényi cserzésű natúr marhabőrt használunk, melyet mahagóni, vagy négerbarna színűre festünk. Kiegészítőként csontot, szarut, korhű vereteket, fém kellékeket alkalmazunk.

kiskore hallepcsoTisza-tó: próbaüzemben a kiskörei hallépcső
Olyan létesítményt hoztunk létre, amelyre az egész térség büszke lehet – mondta a Tisza-tavi ökológia folyosó (hallépcső) próbaüzeme alkalmából Kiskörén október 28-án tartott sajtótájékoztatón Lovas Attila, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője.

A kiskörei TájházA kiskörei Tájház egy földműves család házának berendezését, életmódját mutatja be. Az 1970-es évek végén egy fiatal tanítónő elhatározta, hogy diákjaival összegyűjti a szülőfalujában még fellelhető XIX. század végi tárgyakat.

Az abádszalóki Faluház és népviseletbe öltöztetett babák múzbabamuzeum abadszalokeuma sokféle látnivalót kínál az ideérkező vendégeknek. A folyosón a XIX. század fordulójának éveiből származó használati tárgyak vannak.