hortobagyi madarparkA Tisza-tótól csupán 40 km-re fekszik hazánk igazán különleges állategészségügyi létesítménye, mely egyben turisztikai vonzerőt is képvisel.

Tiszaigari arborétumA Tisza-tó közelében található, az év mindennapján látogatható Tiszaigari Arborétum. Szigetszerűen fennmaradt az egykori tiszai magasártér jellemző ligeterdeinek mára erősen átalakított és megváltoztatott állománya, amely a betelepített egzotikus fa és cserjefajokkal alkot parkszerű társulásokat.

karcagi szelmalomKarcag egyik legértékesebb műemléke az 1859-ben épített szélmalom. A malmot helybeli téglából építette Gál Ferenc egy téglafallal - „bástyával" körbekerített, dombszerű emelkedésen, hogy vitorlái jobban kihasználják a szelek energiáját. Az épület forgó tetőrésszel és négy széllapáttal készült, négyemeletes tornyos, vagy holland típusú szélmalom, mely a XVII. századtól terjedt el hazánkban.

pusztataskony szapáry chapel kovacs danielA pusztataskonyi kápolnát a Szapáry család építette a 19. század második felében, romantikus stílusban. A kápolna kriptájában nyugszik gróf Szapáry Gyula, Magyarország egykori (1890-92) miniszterelnöke, korábbi földművelés és pénzügyminisztere, aki fontos szerepet töltött be Jász-Nagykun-Szolnok vármegye és Pest-Buda közéletében valamint a Tisza szabályozásában.

belapatfalva Az egykori ciszterci apátságot II. Kilit egri püspök alapította 1232-ben, a pilisszentkereszti ciszterci monostor filiájaként. Az alapító püspök a Bél nemzetség Eger környéki uradalmi területeiből és azok jövedelmeiből adományozott a kolostornak. A történeti adatok tanúsága szerint a templom építése meglehetősen elhúzódhatott.

bukkaljaA Bükkaljai Borvidék 19 településén 15 hegyközség működik. Jelenleg Tibolddarócon van egy 4000 hl-es feldolgozó – palackozó a Mezei Pincészetben.
Területe: 1688 ha
Klíma: A Bükk vonulata észak felől védi a hideg szelektől, s kedvező mikroklíma alakul ki a déli, délnyugati lejtőkön.

erdotelek panorama2010Több mint 700 faj között igazi ritkaságokat, különlegességeket is találhatunk. A bejáratnál hatalmas termetű krími hársfa, észak-amerikai vörös tölgy és vadgesztenye fogadja a látogatót. Ritkaságok és érdekesek a lassan növő tiszafák, melyek termése nem piros, hanem sárga színű.


A kunmadarasi volt szovjet katonai repülőtértől mindössze 4 kilométerre, Berekfürdőn lévő állandó kiállítás egy rendkívüli és egyedülálló gyűjtemény: a szovjet légierő magyarországi jelenlétével összekapcsolható tárgyakat, dokumentumokat, filmeket mutat be kézzelfogható és objektív formában.

mezokovesdA Mezőkövesdi kistérség az Észak-Magyarországi Régióban, azon belül Borsod-Abaúj-Zemplén megye délnyugati részén helyezkedik el. A kistérség 21 települést foglal magába, központi települése Mezőkövesd. Területe 680 km2, a térség lakónépessége 2004-ben 44.565 fő volt, állandó népessége pedig 45.048 volt.

bicikli 1A nemzeti park területén a tanösvények és bemutatóterületek látogatása feltételekhez kötött. A Hortobágy-halastavi bemutatóterület, az Egyek-pusztakócsi mocsarak bemutatóterület és a Szálkahalmi bemutatóterület, a nemzeti park területén, illetve a HHG Zrt. vagyonkezelésében vagy üzemeltetésében lévő halastavak látogathatók vezető nélkül...