A Tisza-tó ma már nemcsak a pecások, a strandolni vágyók, vízi túrázók, az amatőr és profi madarászok kedvelt úti célja. Egyre több-, és több bicajos kerekedik fel, hogy drótszamara hátáról megcsodálja e vadregényes, alföldi vidéket. Nem véletlenül…

Magyarország második legnagyobb tava ugyanis 2007 óta körbekerékpározható. A bringások jó minőségű, aszfaltburkolattal ellátott kerékpárutak mellett a régió kis forgalmú közútjain is biztonságosan haladhatnak. Izgalmas és érdekes a bicikliskomp, mely a tó körül négy ponton is igénybe vehető igazolt fáradtság, vagy lustaság esetén.

A Tisza-tavat 4 méter magas töltés, a Tisza-gát veszi körül, amely természetes kilátóként szolgál a gyönyörű tájra: a tóra, a szigetekre, az ártéri erdőkre. Itt vezet végig az Eurovelo 11 nemzetközi kerékpárút is, amely Norvégiától Görögországig szeli át Európát. A hamisítatlan alföldi vidéken tett 70–170 kilométer hosszú túrákon mindössze egy méter szintkülönbséggel kell megbirkózni, így az amatőrök vagy akár a profi kerekezők fiatal családtagjai komolyabb felkészülés nélkül is felejthetetlen élményhez juthatnak.

Ha a Tisza-tó különleges természeti értékeit, a Tisza-tavi madárvilágot fel akarjuk fedezni, az Eurovelo 11 nemzetközi kerékpárútvonalról térjünk le Kiskörénél a „Madarak útja” kerékpáros útvonalra! Ezen az úton találkozhatunk madarakkal, hiszen a házi szárnyastól a baglyokig, az igen ritkán megfigyelhető túzoklelőhelyen keresztül a struccokig számtalan madarat láthatunk, megfigyelhetünk. Közel 80 km-en keresztül, a tiszai gátakon 7 településen karikázhatunk Dél-Hevesben a madarak nyomában!

A kerékpáros körtúrákat tetszés szerint vízi kirándulással is kombinálhatjuk, ebben segítenek a Tisza-tavi túraközpontok. Ha valaki nem ragaszkodik a saját kerékpárjához, a bérelt biciklit bármely túraközpont-kikötőnél vízi járműre válthatja. Útközben érdemes megállni Abádszalókon egy finom halászlére, jetskizni, bejárni Tiszafüred-Örvényen a Tiszavirág ártéri sétautat vagy a Tisza-tavi vízi sétányt, illetve körbetekerni a tavaly októberben átadott Kiskörei Hallépcsőt.

Forrás: gyereatiszatora.blog.hu