Felzárkózik a Tisza tavi vitorlázásA Tisza-tó egyre népszerűbb célpontja a magyar és külföldi turistáknak. A tömeg hiánya, természet érintetlen szépsége, a be nem épített zöld vízpart, a sokféle kikapcsolódási lehetőség és a gyors és kényelmes elérhetőség a családok, természetszeretők illetve a vidéki élet nyugalmát keresők számára olyan adottságok, ami miatt újra dinamikus fejlődésnek indult ez az ország korábban oly népszerű vidéke.

Miben lehet még egyedi a Tisza-tó, tud- e még újat nyújtani az ide látogatóknak? Van-e olyan élmény, amivel még izgalmasabbá tehető? Szerencsére a Tisza-tó magában hordozza a lehetőségeket, hiszen medencéi közül csupán kettő alkalmas arra, hogy ott intenzív vitorlás élet alakuljon ki. Ezek közül az egyik, a Sarudi- medence fejlődése talán még Magyarország tekintetében is példanélküli.

2017- ben olyan hajópark várja a Tisza-tóra látogatókat, ami eddig elérhetetlen volt az ide látogatók, az itt új élményeket keresők számára. Új vitorlás bázis kialakításán dolgoznak az Élményfalu megálmodói. Nem luxushajókban gondolkodnak, hanem a sportos vitorlázás kishajóiban, Optimistekben, Kalózokban, jollékban, amely hajók vezetéséhez nem kell engedély. 16 db OP és 20 engedély nélkül vezethető jolle várja a Tisza-tó leendő vitorlázóit, így Kelet- Magyarország egy új vitorlás központtal bővülhet, ha sikerül megvalósítani a tervezett fejlesztéseket.

Budapestről csupán 140 km- re azokat is szeretettel várják, akik még nem tudnak hajózni, hiszen egy hétvége alatt az amatőrök is meg tudják tanulni Sarudon a vitorlázás alapjait. Számukra intenzív vitorlás képzéseket szerveznek.

A vitorlázás élményét cégek és baráti társaságok számára is biztosítják a Tisza-tó partján, hiszen különleges csapatépítések lebonyolítását teszi lehetővé ez az egységes hajópark és az Élményfalu egyéb szolgáltatásai, s persze a hozzáértő képzett és gyakorlott vezetők. Egy kis vitorlás hajó a Sarudi-medence sekély vizében nagy élményeket kínál az új, szokatlan ötletekre fogékony cégvezetők számára.

A Tisza-tó Sail project keretében a gyerekek számára egész nyáron KALÓZ táborokat szerveznek az UTÁNAM SRÁCOK! – Tisza-tavi élménytáborok különleges programjaként. A táborokban játszva tanulják meg a gyerekek a vitorlázás alapjait. A program szervezői azonban szeretnék a felnőttek körben is népszerűsíteni a vitorlázást, ezért versenyeket is szerveznek a Tisza-tó és az ország svertes hajóinak. Ha minden jól halad, azoknak is hamarosan tudnak segíteni, akik saját hajót szeretnének, akár nagyobb méretben is. Számukra hamarosan kishajó vezetői képzéseket is terveznek az Öko Portban.

Sarudon fontos küldetésnek tekintik, hogy a Balaton és a Tisza-tó vitorlásait összekössék, barátokká változtassák, megmutassák a Tisza-tó egyediségét, szépségét a Balaton vitorlázó közösségének. Nem a Balaton helyett. A Balaton mellett, azzal együtt kell fejlődnie a Tisza-tavi vitorlázásnak. Ezért az Élményfalu egy példa nélküli küldetésbe kezdett. A Balatonon is vásárolt egy hagyományos versenyhajót, hogy hirdesse a hajósok között a Tisza- tavat, az itt átélhető élményeket. A Tisza-tavi flotta zászlóshajója a Balatonon népszerűsíti a Tisza-tavat. A 15 alkalommal magyar bajnoki címet elnyert 70-es cirkáló, KRAJCÁR- Élményfalu, Sarud néven száll versenybe az egyik legrégebbi hajóosztályban.

A Tisza-tavi vitorlázás új bázisának felépítése megkülönbözteti Sarudot a többi településtől. Nincs más olyan adottságú falu vagy város a Tisza-tó partján, ahol a kikötőből egyik irányban a Tisza-tó legnagyobb nyíltvizű medencéje található, a másik irányban pedig a Hortobágyi Nemzeti Park védett növény és állatvilága. A medencét hamarosan benépesítő vitorlák nem csak látványként különlegesek a nézők számára. A bázis segítségével BÁRKI elsajátíthatja a vitorlázás alapjait, s ezzel be is tudjuk bizonyítani, hogy a vitorlázás sport, élmény és nem úri hobbi. 2017-ben az Élményfalu vízibázisán, az ÖKO PORTBAN új élmények várnak a Sarudra érkezőkre. Segítő és szakértő oktatók segítségével akár egy hétvége alatt is megkedvelhetik a vitorlázást. Tanulhatnak, hajókat bérelhetnek és ha nincs szél, akkor sem kell órákig várni arra, hogy történjen valami, hisz szélcsendes időben az ÖKO PORT evezős eszközparkja áll a vendégek rendelkezésére. S a vendégeket igényes falusi szálláshelyek és egyéb izgalmas kiegészítő programok is várják a Tisza-tó középpontjában, Sarudon.

Szeretettel várjuk Önöket az Élményfaluban!

www.elmenyfalu.hu