Európában egyedülálló természeti kincsnek számít a Tisza-tó, hatalmas vízfelülete pedig mind a kezdő, mind a gyakorlott evezősök számára kitűnő választás lehet egy aktiv kiránduláshoz. A Tisza-tó valódi vízi világát -vadvizországot- leginkább vízi járművekkel fedezhetjük fel, melyekkel a tó legrejtettebb ösvényeit is bejárhatjuk, megismerhetjük.

Aki a Tisza-tónál kenuba száll, az teljes mértékben maga mögött hagyhatja a nyüzsgő, zajos nagyvárosi élet stresszét, s elmélyülhet a természet ölelésében. Ezekkel a járművekkel a legkeskenyebb vízi ösvények is bejárhatók, s útközben felfedezzük, megismerjük élővilágát, ritmusát, illatait, hangjait.

Kenu- és kajaktúránk helyszinére érdemes a Tisza-tó csendesebb öbleit választani, mely bármely vizparti település lehet. Legcsendesebbek a sekélyebb medencék: a Poroszlói- és a Tiszavalki-medence, ahol a legváltozatosabb természeti környezetet találjuk, s túránk során nem találkozhatunk nagy sebességgel közlekedő kishajókkal, vízisíelőkkel.
Aki sárkányhajózni szeretne, a Tisza-tavon ezt is megteheti: Tiszafüreden és Tiszaújvárosban a helyi kajak-kenu egyesületek szervezésében lehet részt venni.
Teljesebb élmény túravezetővel
Kenutúrára érdemes túravezetővel indulni, mert így a felfedezés is teljesebb lehet, s a biztonság is nagyobb. A tó körüli kikötőkben segitenek képzett túravezetőt találni, vagy a túrák szervezésben a Tisza-tavi Túraközpont Hálózat vízitúraközpont tagjai is szívesen közreműködnek. Egyéni -családi-, vagy csoportos ajánlatokat is nyújtanak, eszközpark bérlési lehetőséggel. A túrára mindig vigyünk magunkkal biztonsági felszerelést, mert egyrészt ez kötelező, másrészt egy-egy nyári vihar a nyíltvizű medencékben közel 1 méteres hullámokat is képes korbácsolni.
A kenutúra tervezésénél mindig vegyük figyelembe, hogy itt a vízfolyás nem segíti a kilométerek leküzdését, tehát a gyakorlott tiszai vízitúrázóknak sem érdemes egy napra 20 km-nél hosszabb távot bevállalni, mert akkor a felfedezés örömét elveszi a teljesítménykényszer.
Aki pedig a Tisza-tavon és a környéken szeretne evezni akár rövidebb, akár hosszabb távon, szivesen ajánlunk néhány útvonalat:

1. Tiszafüred - X. öblítő csatorna - Tisza 430-436 fm-IX. öblítő csatorna - Nyárád ér - Eger patak - Poroszló csónakkikötők
2. Tiszafüred - X. öblítő - Aponyháti öblítő - Nagymorotva - Szartos - Eger-patak - Poroszló csónakkikötők
3. Tiszafüred - Kis-Tiszán Poroszlóig
4. Sarud - Kis-Tiszán Poroszlóig
Szükséges felszerelések

A vízitúrák során nélkülözhetetlen és kötelező felszerelésekről nem árt időben tájékozódni, gondoskodni. Az érvényben lévő Hajózási Szabályzat szerint a túrák során a hajóknak rendelkezniük kell az utasok számával megegyező evezővel, minimum egy literes vízmerő edénnyel, vagy szivaccsal az esetleges vízszivárgások ellen. Minden hajóban kell, hogy legyen egy legalább 5 méter hosszú kötél, a hajó rögzítéséhez a súlyának 5 %-át kitevő horgony, vagy valamilyen egyéb súly, és egy fehér fényű lámpa tartalék izzóval.

A legfontosabb kötelező felszerelési tárgy azonban a mentőmellény. Ezeket sok esetben nem viselik az evezősök, ami egyrészt veszélyes, másrészt büntetést is vonhat maga után, ha a rendőrök észreveszik. Vizijárműveken 14 éves kor alatt kötelező a mellény használata, 14 éves kor fölött csak az úszni nem tudóknak.
A legtöbb túrszervező cégnél ezen felszerelések már előkészitve várják az vendégeket, de például a sátrazáshoz szükséges felszereléseket is lehet bérelni, sőt például bogrács kölcsönzésére is van lehetőség.
GYERE A TISZA-TÓRA,
tedd próbára bátran magad, s olyan élményeket, kalandokat kapsz cserébe, melyek kedvenc emlékeiddé válnak!

Forrás:gyereatiszatora.blog.hu
Írta: Lázár Tünde